ok doszedłem do wniosku, że jednak gry z IIWW bym nie poprowadził. Na bieżąco musiałbym poszerzać wiedzę o detalach z tamtego czasu a to trochę czasu by wymagało. Dlatego moja chyba jedyna możliwość to że mógłbym poprowadzić warhammera lub swój świat - zbitek przygód tyle tylko że nie wiem jak prowadzić walki dla gry na forum ;/
Walki to lajtowo sie prowadzi, z szczątkowym użyciem mechaniki. Np, gracze rzucają "na zapas" 5 razy i rzuty wysyłają CI na pw a Ty jak potrzebujesz testować działanie gracza to korzystasz z rzutów i piszesz na forum jak się skończyły, albo po prostu sam turlasz.
W obu przypadkach gracze piszą co robią zawieszając działanie zanim trafią/nietrafią mieczem
Mike napisał:
Walki to lajtowo sie prowadzi, z szczątkowym użyciem mechaniki. Np, gracze rzucają "na zapas" 5 razy i rzuty wysyłają CI na pw a Ty jak potrzebujesz testować działanie gracza to korzystasz z rzutów i piszesz na forum jak się skończyły, albo po prostu sam turlasz.
W obu przypadkach gracze piszą co robią zawieszając działanie zanim trafią/nietrafią mieczem
nadal nie rozumiem - przecież nie będę pisał pojedynczych postów jak poniżej
Ja>Przeciwnik machną mieczem
Seba>Odchylił się, zrobił cięcie od dołu
Ja>Miecz nie trafił, odbił miecz Seby. Znowu machnął
Seba>Odskoczył, znowu oddał
czy po prostu większe fragmenty walki samemu się kreuje?
Walka w PBF to trudna sprawa by to zrobic z recami i nogami, oraz by plynnie bylo, oraz plynnosc prozy sesji zachowac. Dlatego lepsze sa sesje detektywistyczne itp, np WOD.
Walke NPC vs gracz mozna na gg rozegrac i opisac w jednym poscie z pozycji GM lub gracza w sesjach z uzyciem mechaniki (po konsultacjach z GM). Mozna też dac wolna reke do pewnego poziomu, w sesji prowadzonej czysto narracyjnie ("opiszcie jak radzicie sobie z tymi... tych na razie nie ruszajcie, ja opisze").
W walkach grupowych i tu i tu sa pewne problemy, bo mechanika rozwala płynność, a narracyjnośc rozwala czasem realia.
Ja IMHO preferuje tak:
<Bełkot mistrza gry> (...) jeden ze zbirów zatakował Johana toporem szarżując z szaleńczym okrzykiem bojowym, drugi z rzezimieszków nie był już tak szaleńczo wyrywny. Ze spokojem obserwował Reinharda spod przymrużonych powiek i kołysząc obnażonym mieczem zbliżał się powoli choć nieuchronnie. Za nimi trzeci z opryszków z lekką kuszą nie potrafił się zdecydować czy strzelac od razu, czy też poczekać na efekt ataku jego kompanów
GM (jesli prowadzi sesje z uzyciem mechaniki) przeprowadza rzuty dot. walki.
Po postach graczy GM znow robi rzuty (jesli prowadzi nienarracyjnie) i opisuje co sie stalo, ewentualnie dajac pozniej info graczom co mniej wiecej moga opisac.
i tak dalej, i tak dalej.
Oczywiscie zamiast PW, mozna to napisac w komentarzach do sesji, na jedno wyjdzie.
Ostatnio edytowany przez Leoncoeur (2011-08-25 19:01)
Witam. Ja z chęcią bym się podłączył pod granie w WARHAMMERA. Teraz mam więcej czasu na myślenie i umiem rozdysponować czas. 2-3 dni na post mi odpowiada. Jestem za grą taką.
Pozdro for All